The Smashing Pumpkins – Mellon Collie And The Infinite Sadness (1995)

Vi fortsätter på temat dubbelalbum… Detta är ett dubbelalbum som jag i mina sena tonår tyckte var magiskt bra, men som när jag återbesöker det nu känns pompöst och onödigt långt. Mellon Collie And The Infinite Sadness innehåller skyhöga toppar (”Tonight, Tonight”, ”1979”, ”Zero” m.fl.) och Marianergravsliknande bottnar (”Cupid De Locke”, ”Take Me Down”, ”We Only Come Out At Night” m.fl.). Samtidigt kan jag förstå hur Billy Corgan tänkte när han bestämde sig för att paketera det här till ett dubbelalbum. För hade han bara plockat ut de tolv bästa låtarna och gjort en vanlig fullängdare hade det resulterat i ett väldigt märkligt album, eftersom låtarna på Mellon Collie är så spretiga både genre- och ljudbildsmässigt.

Det går hur som helst inte att säga någonting annat än att Mellon Collie är ett sällsynt ambitiöst verk. Billy Corgan jämförde det vid något tillfälle med Pink Floyds The Wall, fast för generation X. Och egentligen är det väl kanske inte en helt oäven liknelse. Mellon Collie samspelade onekligen med zeitgeisten i samhället vid tidpunkten, och det blev oerhört framgångsrikt. Det är Smashing Pumpkins enda album att toppa Billboardlistan, och har till dags dato sålt i över 11 miljoner exemplar.

Tematiskt kretsar Mellon Collie kring ungdomens förgänglighet. Billy Corgan ville med Mellon Collie säga farväl till sitt yngre jag. Men den låt som kanske bäst representerar detta tema var nära att inte komma med på skivan. Producenten Flood ville först inte ha med ”1979” när de låtar som skulle spelas in skulle väljas ut. Låten var då i ett skissartat stadie, och bestod i princip av en ackordföljd och en ordlös sångmelodi. Corgan, som kände att det var någonting speciellt med låten, gick hem och färdigställde den under fyra timmar samma kväll. När han spelade upp den i studion igen morgonen därpå ändrade sig Flood på studs.

Det är en hemsk tanke… Men kanske kan anledningen till att Mellon Collie inte längre griper tag i mig som förut vara att jag har svårt att relatera till dess tema? 36 år gammal och småbarnsförälder kanske jag helt enkelt är för distanserad från min egna ungdoms dagar?

Äh, jag gör ett försök att komprimera Mellon Collie till en skiva ändå:

1. Bullet With Butterfly Wings

2. Zero

3. Here Is No Why

4. 1979

5. Thirty-Three

6. Bodies

7. Jellybelly

8. Muzzle

9. Tonight, Tonight

10. Thru The Eyes Of Ruby

11. Porcelina Of The Vast Oceans

12. Mellon Collie And The Infinite Sadness

Bästa spår: 02. Tonight, Tonight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s