The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland (1968)

Jimi Hendrix tredje album gjorde honom världsberömd. Electric Ladyland blev hans första och enda Billboardetta, och det gjorde att han 1968 under en tid var världens bäst betalda musiker. Det är inte illa pinkat av en afroamerikansk 25-åring uppvuxen under extremt fattiga förhållanden i Seattle med frånvarande och alkoholiserade föräldrar. Hendrix första gitarr var en ukulele med bara en sträng som han hittade bland skräp som han hjälpte till att rensa ut ur en gammal kvinnas hem. Med den spelade han med till olika Elvis-låtar. När Hendrix mor dog när han var fjorton år gammal förvägrades han att gå på begravningen av sin egen far. Farsgubben hällde i stället upp en ordentlig whiskey åt honom och förklarade att ”så här hanterar riktiga män en bortgång”. Inte undra på att han senare blev missbrukare själv…

Electric Ladyland spelades in i flera olika studios i Storbritannien och USA från juli 1967 till januari 1968. Hendrix var något av en perfektionist i studion, vilket ibland kunde gå hans medmusikanter på nerverna. Av ”Gypsy Eyes” gjordes t.ex. över 50 tagningar innan Hendrix var helt nöjd.

Electric Ladyland finns tidernas sannolikt bästa Bob Dylan-cover. T.o.m. Dylan själv har hyllat Hendrix version av ”All Along The Watchtower”; en låt från Dylans mellanskiva John Wesley Harding. Det är oklart huruvida Hendrix hann höra Dylans lovord innan sin allt för tidiga död, men om han gjorde det så gjorde det honom garanterat glad. Hendrix var nämligen en stor Dylan-fantast.

Electric Ladyland blev Hendrix sista studioalbum. Han dog i London den 18:e september 1970, troligtvis av att ha kvävts av sina egna spyor efter kraftigt intag av alkohol och sömntabletter. Han blev 27 år gammal.

Bästa spår: 15. All Along The Watchtower

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s