Rod Stewart – Every Picture Tells A Story (1971)

Rod Stewart har ju hamnat i blåsväder. Tydligen ska han tillsammans med sin (förmodade) snorvalp till son ha misshandlat en ordningsvakt vid något hotell i Los Angeles under nyårshelgen. Det är aldrig befogat att bete sig svinigt. Men min toleransnivå är definitivt högre när det är någon riktig rockstjärna med faktisk begåvning som är ute och beter sig. När en talanglös skojare som Rod Stewart svinar runt kan jag nästan bli lite arg. Han borde liksom bara hålla sig lugn och tacksam för det skivkontrakt som han råkade hitta i sitt kalaspuffspaket någon gång där i slutet av 60-talet.

Every Picture Tells A Story är det bland Rod Stewarts soloalbum som har bäst rykte om sig bland kritikerna. Tidningen Rolling Stone rankade det t.o.m. i något svagt ögonblick på 172:a plats över tidernas bästa album. Skivan rönte även hyfsat stor kommersiell framgång när den kom, och låg etta på Billboardlistan under en tid.

Jag läste någon krönika i vilken skribenten hävdar att de som förnekar Rod Stewarts storhet oftast gör det på basis av hans utsvävningar under den senare delen av 70-talet, då han bl.a. släppte lågvattenmärket Blondes Have More Fun med dess gräsliga hitlåt ”Da Ya Think I’m Sexy?”. Skribenten menar vidare att dessa belackare aldrig har lyssnat på Every Picture Tells A Story, som då ska vara Roddans stora och obestridliga mästerverk.

Nja, tänker jag… Det kanske stämmer att de aldrig har lyssnat på Every Picture Tells A Story, men jag tvivlar på att det hade gjort någon skillnad. Every Picture Tells A Story är en tämligen slätstruken historia. Höjdpunkten är väl hitten ”Maggie May”, som är en mycket ordinär pop-country-låt som anstränger sig så mycket för att stryka medhårs att man knappt märker av den. Enligt Roddan själv ska den handla om hans första sexuella erfarenhet som var med en äldre kvinna. Det gör i alla fall inte mig mer intresserad.

Nej, detta är inget för mig. Det är faktiskt inte ens tillräckligt dåligt för att vara roligt. Då lyssnar jag mycket hellre på Roddans töntiga Tre Musketörer-låt som han gjorde tillsammans med pajasarna Bryan Adams och Sting. Den kan man i alla fall digga ironiskt. Videon är häftig också.

Bästa spår: 05. Maggie May

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s