Black Sabbath – Sabbath Bloody Sabbath (1973)

1973 hade Black Sabbath slut på idéer. Efter fyra studioalbum på kort tid var det som att luften hade gått ur en ballong. Gitarristen Tony Iommi, som brukade spotta ur sig låtar på löpande band, hade fått skrivkramp.

Situationen är förstås bekymmersam. Men någon väldigt praktiskt lagd person inom Black Sabbath-kretsen tänker att bandet hur som helst behöver en lokal att vara i när de ska spela in låtarna som ännu inte finns. Så personen i fråga hyr in hela bandet på ett medeltida slott. …Kanske var det off-season och han fick något bra erbjudande eller så.

I september 1973 flyttar Ozzy, Tommy och de andra in på kusliga Clearwell Castle. Det dröjer inte många dagar innan de inser att det spökar där. Men där och då, skrämda från vettet, börjat plötsligt idéerna att bubbla upp på nytt. Iommi kommer på det ikoniska öppningsriffet till ”Sabbath Bloody Sabbath”, och på den vägen är det.

Sabbath Bloody Sabbath är det sista Black Sabbath-albumet som man behöver bry sig om. Efter detta gick det snabbt och brant utför. Ozzy Osbourne skulle komma att vara med på ytterligare tre halvdana album innan han sparkades och Black Sabbath snart kom att devalveras till något slags karaokeband med utbytningsbara medlemmar.

Bästa spår: Sabbath Bloody Sabbath

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s