Ozzy Osbourne – Down To Earth (2001)

Vi som växte upp med min generation lärde inte känna Ozzy Osbourne som sångaren i ett farligt hårdrocksband. Vi lärde känna honom som den lallande fånen som inte fattade hur fjärrkontrollen fungerade i MTV-showen ”The Osbournes”. Av den anledningen tog det ganska lång tid innan jag hittade till Ozzys musik. Det var helt enkelt svårt att ta honom på allvar.

Down To Earth gavs ut ungefär ett halvår innan ovan nämnda tv-serie gjorde sin debut på MTV. Det är långt ifrån det av hans soloalbum som Ozzy-kännarna brukar rekommendera i första hand (många menar faktiskt att det är hans sämsta). Ändå är det det som jag råkar ha fastnat mest för, vilket nog egentligen bara beror på de starka singlarna. Jag har liksom ändå inga förväntningar på några helgjutna album när jag lyssnar på Ozzy Osbourne. Det kan man liksom inte riktigt ha. Det jag är ute efter är okomplicerad hårdrock utan krusiduller, och det tycker jag att Ozzy bjussar på med Down To Earth. Jag gillar särskilt öppningsspåret ”Gets Me Through”, som har en tung, skön puls. Tredjespåret ”Dreamer” är Ozzy Osbournes omskrivna ”Imagine” (något han t.o.m. har erkänt själv). Smäktande sjunger han om hur han vid fönstret sitter och tittar på blommorna, och drömmer sig bort till en värld utan krig, orättvisor och elände. Låten gränsar självklart till det larviga – komplett med stråkorkester, fjantigt gitarrsolo och allt – men är ändå mysig, tycker jag.

Jag gillar Ozzy. Han är som en institution inom hårdrocken som man vet vad man kan förvänta sig av. Kul i intervjuer är han också. Och jag kan rekommendera hans självbiografi som kom för några år sedan. Det är en underhållande läsning.

Bästa spår: 03. Dreamer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s