Metallica – St. Anger (2003)

Jag har aldrig haft mycket till övers för den sortens testosteronstinn muskelrock som Metallica vanligtvis ägnar sig åt. St. Anger föll inte i god jord hos kärnfanbasen. De tyckte att James Hetfield mest gnällde och så fanns det ju inga gitarrsolon heller. Själv tycker jag att detta tillhör det mest intressanta som Metallica har gjort. Det finns liksom någonting som slår an en nerv här; någonting ärligt och bräckligt. Det handlar inte bara om att spela gitarr jättefort och bröla om hur tuff man är. Om man bara kan ha överseende med en del pinsamt fåniga textrader (som ”shoot me again I ain’t dead yet”) är det faktiskt riktigt stark rock som Metallica bjuder på här.

St. Anger skapades under en jobbig period i Metallicas historia. Sångaren James Hetfield drack vid den här tiden som en fisk och var tvungen att skrivas in på rehab halvvägs in i inspelningarna. Han kom att bli borta i över ett halvår. Stämningen mellan bandmedlemmarna var samtidigt allt annan än hjärtlig. I dokumentärfilmen ”Some Kind Of Monster” som följer hela processen med St. Anger kan man se hur bandmedlemmarna gapar och skriker på varandra om vartannat. Det hela gick så långt att de blev tvungna att kalla in en terapeut för att bringa lite lugn och ordning i leden.

St. Anger fick ett mixat mottagande av kritikerna, och så gott som unison avsky från fansen. Metallica har aldrig gjort någonting liknande igen. Redan på efterföljande Death Magnetic såg de till att återvända till sina rötter. Death Magnetic låter som en parodi på deras 80-talsalbum ungefär, vilket i alla fall gjorde fansen nöjda. Och någonstans är det väl ändå sympatiskt med ett band som inte anser sig för fina för att ge fansen vad de faktiskt vill ha? Vid det laget handlade det ju liksom knappast om att Metallica behövde mer pengar.

Bästa spår: 04. Some Kind Of Monster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s