Suede – Suede (1993)

90-talets första hälft var kanske rockmusikens sista riktiga storhetsera. Samtidigt som grungen och alternativrocken exploderade borta i Amerika bubblade en annan sorts rockrörelse på andra sidan Atlanten: Britpopen, med band som Oasis och Blur, skulle snart komma att erövra världen. Suede tillhörde samma rörelse, fast med aningen glammigare sound och med mer svärta (hur nu det går ihop).

Suede var oerhört hypade i brittisk press redan innan debutalbumet hade släppts. Bandet beskrevs som det mest spännande som hade hänt på den här sidan The Smiths. När självbetitlade Suede väl gavs ut våren 1993 var det heller ingen som behövde känna sig besviken. Suede är ett mästerverk, framburet av Gerard Butlers känslodrypande gitarrarbete och Brett Andersons desperata sång. Inledningsspåret ”So Young” är den överlägset starkaste låtskildringen av ungdomlig ”jag-skiter-i-allt”-attityd som i alla fall jag känner till. Det var dock andraspåret ”Animal Nitrate” som kom att bli skivans största hit. Låten släpptes som tredje singel, efter ”The Drowners” och ”Metal Mickey”, och klättrade snabbt på listorna runt om i Europa. Men det var med viss motvillighet som bandet över huvud taget valde att släppa låten som singel. ”Animal Nitrate” ansågs helt enkelt inte ha hitpotential. När man idag, med facit i hand, lyssnar till ”Animal Nitrates” medryckande riff och självklara poprefräng känns det ganska konstigt att föreställa sig.

Till skillnad från Oasis och Blur lyckades Suede aldrig riktigt slå igenom i USA. Det kan delvis ha berott på att bandet var tvunget att anamma det mindre catchiga bandnamnet ”The London Suede” för den amerikanska marknaden. Namnet ”Suede” var nämligen redan upptaget av en jazz-sångerska från New York.

Bästa spår: 01. So Young

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s