The Smashing Pumpkins – Siamese Dream (1993)

Debutalbumet Gish hade fått fina vitsord från kritikerna, med ändå dränkts publicitetsmässigt i den grunge-tsunami som Nirvana hade släppt lös med Nevermind. När det var dags för Smashing Pumpkins att spela in uppföljaren Siamese Dream kände frontmannen Billy Corgan det som att drömmen om ett genombrott höll på att slinka honom mellan fingrarna, och att kniven vilade mot strupen. Inte nog med att han på det professionella planet fick se sitt band bli ifrånsprunget av Nirvana. På det privata planet hade han även fått se sin flickvän nobba honom till förmån för Nirvanas Kurt Cobain. Courtney Love har senare hävdat i princip alla låtar på Siamese Dream mer eller mindre handlar om henne. Enda undantaget ska vara ”Spaceboy”, som Corgan skrev om sin intellektuellt funktionsnedsatta lillebror.

Varken Billy Corgan själv eller Smashing Pumpkins som band mådde särskilt bra under skapandet av Siamese Dream. Pressen på att leverera drev Corgan till självmordstankar och depression. Under inspelningarnas gång kom Corgan att bli allt mer av ett kontrollfreak. Han var besatt av att soundet skulle låta på ett speciellt sätt och att gitarr- och baspartier skulle spelas på exakt det sätt som han föreställt sig dem i sitt huvud. Det hela gick så långt att han själv började spela över partier som gitarristen James Iha och bassisten D’arcy hade spelat in, något som de var måttligt roade av. Till råga på allt plågades bandet av trummisen Jimmy Chamberlins drogmissbruk. I ett försök att hålla Chamberlin borta från frestelser valde de att spela in Siamese Dream i en håla i Georgia, men det funkade sådär. Chamberlin försvann då och då helt utan förvarning och kunde vara borta flera dagar i sträck. Chamberlin skulle senare komma att sparkas från bandet.

Siamese Dream är Smashing Pumpkins mest kompletta album, och är en skiva som jag gillar skarpt. Albumet återfinns ofta högt upp på listor över 90-talets bästa skivor, och där hör den hemma.

Bästa spår: 09. Mayonaise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s