Red Hot Chili Peppers – By The Way (2002)

Red Hot Chili Peppers gick i dagarna ut med att gitarristen John Frusciante återvänder till bandet efter tio års frånvaro. Kul, tycker jag! Frusciante har räddat bandet förr. Senaste gången han kom tillbaka var i slutet av 90-talet, och hans återkomst den gången genererade Californication, som med flera hitsinglar kom att bli Red Hot Chili Peppers kommersiellt mest framgångsrika platta någonsin. Frusciante hade då varit borta från bandet sedan -92. Han hade hoppat av bandet eftersom han ogillade att de hade kommit att bli så stora som de hade blivit. Under sin frånvaro föll han ner i ett tungt heroinmissbruk som på vippen tog hans liv. När Anthony Kiedis och Flea kontaktade honom på nytt strax innan Californication-sessionerna var han i ett eländigt skick, och helt utblottad ekonomiskt.

By The Way är uppföljaren till Californication, och är ett av Red Hot Chili Peppers mest hyllade album. Det brukar också betraktas som något av John Frusciantes paradalbum i bandets katalog. Hans känsla för melodi och försmak för 60-talspop fick väldigt mycket utrymme här. Frusciante skrev i princip alla riff och melodier på skivan. Det hela gick faktiskt så långt att Flea övervägde att själv sluta i bandet, eftersom han kändes sig åsidosatt i den kreativa processen.

Bästa spår: 04. Dose

En reaktion till “Red Hot Chili Peppers – By The Way (2002)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s