ABBA – The Visitors (1981)

Vi fortsätter på temat svenska musikexporter. Detta album är intressant av två anledningar: Dels var det Abbas allra sista album, dels var det det första albumet i världen att spelas in helt digitalt och distribueras på cd.

ABBA bestod inför inspelningen av The Visitors av två frånskilda par: Björn Ulveus och Agneta Fältskog hade separerat redan två år tidigare, och Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad gick isär strax innan inspelningarna skulle påbörjas. Vid det här laget var det egentligen bara en fråga om när, snarare än om, ABBA skulle komma att splittras. 1983, två år efter det att The Visitors hade släppts, tillkännagav bandet så att de tar en paus på obestämd tid. Den pausen fortgår än idag, 36 år senare. Men det kan faktiskt vara så att den börjar lida mot sitt slut. 2018 rapporterades att de fyra originalmedlemmarna gått in i studion på nytt och spelat in två nya låtar. Planen är att ABBA ska ut på turné igen, fast den här gången i form av datoranimationer. ”ABBA Hologram Tour” har utlovats komma antingen 2019 eller 2020. Vi får nog anta att det kanske lutar mer åt 2020.

The Visitors fick ett gott mottagande av både kritiker och fans. Det sågs som ett mer moget album än deras tidigare alster. Förstasingeln ”One Of Us” blev skivans största hit och toppade listor runt om i världen.

1982 gavs The Visitors även ut på det nya formatet cd (compact disc), och blev som sagt den första skivan att släppas på cd. Phillips och Sony hade slagit sina påsar ihop tre år tidigare för att tillsammans utveckla formatet, och det blev en framgångshistoria. 1988 överträffade försäljningen av cd-skivor försäljningen av vinylskivor, och 1991 såldes det till och med fler cd-skivor än kassettband. Idag är cd-skivans storhetstid sedan länge över. Försäljningen är ständigt vikande men den säljer faktiskt fortfarande något bättre än den pånyttfödda vinylskivan.

Bästa spår: 06. One Of Us