Roxette – Tourism (1992)

Säga vad man vill om Per Gessle, men konsten att skriva en medryckande melodi behärskar han till fullo. Någon borde dock ha avrådit honom från att sjunga i Roxette. Det var när Marie Fredriksson tog över micken som Roxette eleverades från finnig ”låtsas-vara-rockstjärna-framför-badrumsspegeln-pop” till fullfjädrad arenarock. Hon om någon hade den ”star power” som Andy Warhol sökte i gårdagens inlägg. Med ett band som Roxette handlar det förstås om hits snarare än album, något som de hade tillräckligt med självdistans för att driva med själva i titeln till 1995 års greatest hits-samling (Don’t Bore Us, Get To The Chorus! fick den heta). Och inte ens det mest dryga och överlägsna indie-pretto-flinet kan med trovärdighet avfärda dängor som ”Listen To Your Heart” eller ”It Must Have Been Love” som dåliga låtar.

Min två år yngre syster hade denna skiva i sin cd-samling. Man hade ju inte råd att köpa alla skivor som man ville ha, så då var sådana här samlingsskivor alltid behändiga. Nu är ju detta i och för sig ingen regelrätt samlingsskiva. De flesta låtarna var faktiskt ändå nya. Tourism spelades in i olika studior runt om i världen under Roxettes första världsturné, och sockrades med liveversioner av hitsen ”The Look”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride”.

Bästa spår: 01. How Do You Do