Nirvana – Unplugged In New York (1994)

Nirvanas Unplugged In New York var min gateway in i bra musik. Jag fick skivan i julklapp någon gång -95 eller -96. Vid det laget hade jag så sakteliga börjat medvetandegöras på att det existerade musik där ute som hade mer själ än, säg GES och Meat Loaf. Nirvana hade jag nog mer hört talas om än faktiskt hört. Detta var ju på den tiden när Internet i princip inte fanns, och man fortfarande upptäckte ny musik via trackslistan i P3. Men redan då hade Spice Girls och diverse pojkband börjat knuffa bort det tidiga nittiotalets alternativrockvåg ur radioutrymmet. Snart skulle även nu-metalen göra entré och spä på bedrövelsen ytterligare.

Jag blev som golvad av Unplugged In New York. Kurt Cobains oefterhärmeliga röst (som ändå efterapats till tusen utan att någon ens kommit nära), de fantastiska melodierna. Texterna med poetiska bottnar och målande lyrik. Det desperata skriket i slutet av ”Where Did You Sleep Last Night”. Livströttheten och ångesten. Det var musik som kändes.

Jag håller än idag både Nirvana som band och deras Unplugged In New York som något av det bästa som kom ur nittiotalet. Med Nevermind bröt Nirvana brutalt av ett drygt decenniums ökenvandring av glättig nonsensmusik i mainstreamfåran, med In Utero visade Cobain att han var en konstnär och med Unplugged In New York att det akustiska avskalade nästa album som han pratade om hade kunnat bli Nirvanas bästa.

Unplugged In New York spelades in den 18 november 1993. Drygt fyra månader senare tog Kurt Cobain sitt liv efter en lång kamp mot depression och heroinmissbruk. Till skillnad från de flesta andra artister i MTV:s Unplugged-serie spelades Nirvanas set in i en enda tagning. Efter avslutande ”Where Did You Sleep Last Night” ville producenterna se ett extranummer, något som Cobain vägrade eftersom han menade att han omöjligt kunde toppa framförandet av ”Where Did You Sleep Last Night”.

För ett tag sedan släpptes en jubileumsversion av Unplugged In New York, som även innehåller tre extraspår som är rehearsel-versioner av låtar som redan är med på skivan. De kan man väl både ha och mista egentligen. Skivan är perfekt som den är.

Bästa spår: 04 The Man Who Sold The World

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s