The Lemonheads – Varshons 2 (2019)

…Oansträngd var ordet, ja. Evan Dando har inte direkt slitit ihjäl sig under det senaste decenniet. Han har turnerat de gamla hitsen lite sporadiskt; ibland på egen hand, ibland med någon ny reinkarnation av sitt Lemonheads. Däremellan har han unnat sig ganska väl tilltagna pauser. Och så har han gett ut två coveralbum; varav detta är det senaste och det klart vassaste av de båda. När den första Varshons kom 2009 blev jag besviken. Dels tyckte jag att låtvalen var ganska tråkiga, dels hade jag väl hoppats på att få höra nytt eget material (vilket Dando inte har bjussat på sedan 2006). Att Dando nu tio år senare än en gång släpper ett knippe covers och inte ens lägger någon möda på att försöka komma på ett annat namn på uppföljaren mer än att lägga till siffran två tycker jag är rätt skönt ändå. Det är liksom så slacker över det. Titeln Varshons är ju ändå en smula fyndig (man ska alltså läsa den som det brittiska uttalet av engelskans ”versions”). Dando tänker väl att det är med halvbra albumtitlar som med dåliga skämt: De tål alltid att upprepas.

Sen är ju grejen med Evan Dando att han faktiskt är grym på att göra andras låtar. Och han får extrapoäng för de udda val av låtar som han gör på Varshons 2. Jag kände till de flesta låtarna på förra skivan sedan tidigare, men låtarna på Varshons 2 är alla obekanta för mig. Och en del av dem kommer från mycket oväntade ställen. Om du inte har något bättre för dig kan du ju t.ex. lyssna på hillbillyrockarna Florida Georgia Lines original av ”Round Here”. Det är en vedervärdig låt på alla sätt och vis: Kid Rock-liknande produktion, fjantig text. Att Dando såg någon potential i den är bortom mig (ironisk cover?). Men i Dandos tappning blir den något helt annat – och faktiskt bra! Det känns lite konstigt att säga det om ett coveralbum, men Varshons 2 har rullat ganska frekvent på stereon hemma och jag kan inte låta bli att tycka att skivan hör till de trevligare lyssningarna från i år.

Bästa spår: 05 Speed Of The Sound Of Loneliness

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s