The Lemonheads – It’s A Shame About Ray (1992)

Från Simon & Garfunkel är steget förvånansvärt kort till The Lemonheads. Detta Powerpop-punk-band från Boston har i mångt och mycket kommit att förknippas helt med sin cover på ”Mrs. Robinson”. Det är inte särskilt rättvist, eftersom The Lemonheads är så mycket mer än denna ganska inspirationslösa Simon & Garfunkel-cover. Från början var ”Mrs. Robinson” faktiskt inte ens med på It’s A Shame About Ray, men när låten gick och blev en oväntad hit helt på egen hand strax efter att albumet hade släppts valde skivbolaget att smacka in den som sista låt på albumet och ge ut det på nytt. ”Mrs. Robinson” känns således också ganska malplacerad på It’s A Shame About Ray. Den härliga akustiska tolkningen av ”Frank Mills” från musikalen ”Hair” var egentligen det perfekta avslutet på albumet.

Till It’s A Shame About Ray hade Evan Dando, som nu – sedan Ben Deilys avhopp – ensam frontade bandet, vuxit till en mycket stark låtskrivare. Samtidigt har han en sån där röst som kan få i princip vilket material som helst att låta bra. Att han dessutom är modellsnygg talade nog inte bara till hans fördel. Det underlättade antagligen bandets genombrott. Men det gav också vatten på kvarnen åt fisförnäma musikkritiker som väldigt gärna ville stoppa in honom och hans band i något slags tuggummipops-one-hit-wonder-fack. …Och visst, i någon mening var det väl kanske det. Men det är gjort med mycket hjärta.

Grymt bra album detta! Jag älskar musik som låter så här oansträngd. Och Dando förtjänar extra plus för att han behärskar konsten att inte dra ut på en låt en sekund mer än vad som är absolut nödvändigt. De tolv spåren på originalalbumet (alltså utan ”Mrs. Robinson”) klockar in på nätta 29 minuter.

Bästa spår: 05. My Drug Buddy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s