Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water (1970)

Jag har försökt få klarhet i vad det var som ledde till att dessa båda barndomsvänner kom att bli sådana svurna fiender. Resultatet av min research kan summeras ned till följande tre punkter:

1. En gång ganska tidigt i deras karriärer går Paul Simon och spelar in två låtar på egen hand utan att först berättade detta för Art Garfunkel. Art känner att detta är ett svek utan dess like. Han hade visserligen halvt om halvt redan själv gett upp på deras musikkarriärer och börjat studera i stället. Men ändå.

2. En annan gång vid en fotosession säger Art till Paul: ”Vad som än händer kommer jag alltid att vara längre än dig”. Kommentaren gör Paul mycket ledsen, som med sina 160 centimeter har svåra komplex för sin längd.

3. …Och så var det ju den där gången när de skulle spela in Bridge Over Troubled Water. Art Garfunkel är då upptagen med att samtidigt spela in en film, vilket Paul finner oerhört respektlöst. ”Vi måste ju faktiskt spela in albumet nu”, menade Paul. Att han egentligen själv också hade planerat för att vara med i filmen, men hade fått sin tilltänkta roll utskriven ur manuset i sista stund, var ingenting han ville kännas vid.

Bridge Over Troubled Water kom hur som helst att bli dessa lättkränkta herrars femte och sista studioalbum tillsammans. Samarbetet var vid det här laget minst sagt ansträngt. De bråkade för jämnan om ditten och datten: Om vilka låtar som skulle vara med och inte vara med. Om huruvida det verkligen var nödvändigt att åka till Mexiko för att spela in någon jädra film eller inte. Och så vidare. Det sägs att de, när albumet var färdigt, skiljdes åt på parkeringsplatsen utanför studion utan ett ord, och därefter inte sågs eller pratade igen förrän… den berömda gratiskonserten i Central Park 1981… ville jag skriva. Men tydligen återförenades de en kort sväng 1972 också ser jag nu. Nåväl…

Det går i alla fall inte att säga annat än att Bridge Over Troubled Water utgör en föredömlig svanesång. Flera av Simon & Garfunkels mest kända låtar finns på skivan (”Cecilia”, ”The Boxer”, ”Bridge Over Troubled Water” m.fl.). Ett bra exempel på ett band (eller duo eller vad man nu ska kalla det) som slutade på topp!

Bästa Spår: 06 The Boxer