Neil Young – Tonight’s The Night (1975)

I april 1972 infinner sig gitarristen Danny Whitten hemma hos Neil Young för att repa inför en stundande USA-turné. Whitten är vid det här laget djupt nere i ett heroinmissbruk och det visar sig snart att den vanligtvis flinka gitarristen inte grejar att lira låtarna. Han laggar efter och klarar inte att hålla takten med de andra i bandet. Neil Young har inget annat val än att skicka hem Whitten och påbörja sökandet efter en ersättare. Han överräcker Whitten 50 dollar och en flygbiljett tillbaka till Los Angeles. Senare samma kväll avlider Danny Whitten i en överdos. Han blev 29 år gammal.

Bara månader senare skulle heroinet komma att kräva ytterligare ett liv i Neil Youngs omedelbara närhet. Hans omtyckta roadie – den sociala och skojfriska Bruce Berry – dör i en överdos den 3:e juni 1973. Han hade då inte ens hunnit fylla 23. Det var Danny Whitten som hade introducerat honom för drogen några år tidigare.

Neil Young – svårt tyngd av sorg och skuld – kanaliserar dessa känslor in i mäktiga Tonight’s The Night. Majoriteten av albumet spelades in under en och samma dag i augusti 1973. Inga omtagningar eller finslipningar. Bara den osminkade råa känslan. Resultatet är ett album som är lika mörkt som det är briljant. Det kom dock att dröja nästan två år innan albumet släpptes. Neil Young är så produktiv under den här perioden att skivbolaget inte klarade att hålla jämna steg med honom.

Neil Young bekräftade långt senare i en intervju med MOJO det seglivade ryktet att han även hade försökt få till en Broadway-föreställning baserad på låtarna på Tonight’s The Night. Föreställningen skulle ha hetat ”From Roadie To Riches” och handlat om en roadie som lyckas men som sedan överdoserar på droger. Men Young fick aldrig Broadway-höjdarna att nappa på idén, enligt Young själv p.g.a. de helt enkelt ansåg temat vara för rått.

Bästa spår: 08. Albaquerque

En reaktion till “Neil Young – Tonight’s The Night (1975)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s