Meat Loaf – Bat Out Of Hell II: Back Into Hell… (1993)

1993 var jag tio år gammal och tyckte att ”I’d Do Anything For Love” var världens bästa låt. Meat Loaf, eller Michael Lee Aday, som han heter på riktigt, var då 46 och borde egentligen ha varit på tok för gammal för att göra så här fånig rockmusik.

Bat out of hell II: Back Into Hell… var uppföljaren till den nästan femton år tidigare utgivna Bat Out Of Hell. Femton år är en lång tid mellan album kan tyckas. Men Meat Loaf hade förstås hunnit plåga världen med en hel drös av album med andra namn under tiden. ”Vi valde bara att kalla skivan Bat Out Of Hell II för att vi visste att det skulle innebära en shitload of money” avslöjade Meat Loaf senare för musikskribenten Mick Wall. Alla låtarna skrevs och producerades, precis som förra gången, av Jim Steinman. Steinman hade det dåliga omdömet att jämföra projektet med en av tidernas mest kritikerrosade filmserier: ”Det finns ju Gudfadern 1 och Gudfadern 2″, förklarade han i en BBC-intervju: ” Jag kände att Bat Out Of Hell var som min Gudfadern 1 och 2″. Förutom samarbetet med Meat Loaf är Jim Steinman bl.a. skyldig till att ha skrivit Bonnie Tylers ”Total Eclipse Of The Heart”, samt flera andra av åttiotalets sämsta radioplågor.

Inledningsvis var det ingen i musikindustrin som ville ta i Bat Out Of Hell II med tång. För första gången på länge var det nämligen inne med lite svärta i mainstreammusiken. Grungen och alternativrocken hade slagit igenom och den sortens pompösa rockopera som Meat Loaf sysslade med var tok-ute. Projektet sågs som ett skämt.

Men skrattar bäst som skrattar sist… Meat Loaf och Steinman lyckas få sin Gudfadern 2 utgiven och det blir en oväntad kassasuccé. Bat out of hell 2 säljer i över 14 miljoner exemplar och singeln ”I’d Do Anything For Love” toppar listorna jorden runt. Själv sitter jag tio år gammal i ett gammalt hus utanför Borås och sjunger med för fulla lungor.

Bästa spår: 01. I’d Do Anything For Love (But I won’t Do That)