Father John Misty – I Love You, Honeybear (2015)

Father John Misty tillhör mina favoriter från senare år. Jag har sett honom live två gånger. Första gången på Trädgår’n i Göteborg. Magnifikt. Andra gången något år senare på Göteborgs Konserthus. Det var en sömnigare tillställning, men proffsigt.

Father John Misty, eller Josh Tillman som han egentligen heter, har hunnit med ganska mycket. Långt innan han under ett ayahuasca-rus tillsammans med en kanadensisk schaman fick idén att kalla sig Father John Misty gav han ut åtta (ganska tråkiga) soloskivor i eget namn. Därefter var han trummis i Fleet Foxes under några år, och medverkade på deras Helplessness Blues. Han har dessutom varit med och skrivit låtar åt såväl Beyoncé som Lady Gaga. Men det var under alter-egot Father John Misty som han fick sitt stora genombrott, och kanske då särskilt med detta album.

I Love You, Honeybear är Josh Tillmans hyllningsalbum till sin fru Emma Garr. Ämnesvalet kan tyckas svajigt. Ska det bli någon sötsliskig skämskudde-historia av det här tro? Men det finns ingen anledning till oro. Father John Misty håller sin indierock på behörigt avstånd från den typiska smäktande kärleksballaden.

Tillman växte upp strikt baptistkyrkligt. Popmusik var förbjuden och i skolan fick han lära sig att tala i tungor. Relationen till föräldrarna är än idag ansträngd och kontakten gles. Det är svårt att tänka sig att den här skivan gjorde stämningen kring middagsbordet bättre. Josh Tillman sjunger utan omsvep om frossande i droger och sex. Det är öppet, poetiskt, originellt – och på sina ställen även underfundigt komiskt.

I Love You, Honeybear var ett av de starkaste albumen som 2015 hade att bjuda på. Det är också en skiva som fortfarande går med jämna mellanrum i mina hörlurar.

Bästa spår: 02. Chateau Lobby #4 (in C for Two Virgins)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s