George Harrison – All Things Must Pass (1970)

När man spelar i ett band tillsammans med John Lennon och Paul McCartney kan det vara svårt att få gehör för sina låtidéer. …Så när Beatles upplöstes stod George Harrison där med fickorna fulla av låtar och inget band som längre kunde rata dem. Han bestämde sig då helt sonika för att bunta ihop låtarna i ett trippel(!)album och ge ut dem i eget namn. All Things Must Pass blev en succé både kommersiellt och bland kritiker. Albumet är allmänt erkänt som ett av de starkare ex-Beatles-albumen. Det lider förstås av samma symptom som nästan alla dubbel och trippelalbum; nämligen att det hade varit bättre nedbantat till enkelalbum. Men sin svulstighet till trots bjuder All Things Must Pass på behaglig och jämn lyssningsupplevelse hela vägen igenom, med flera starka toppar (t.ex. ”My Sweet Lord”, ”Isn’t It A Pity” och titelspåret ”All Things Must Pass”).

Framgångarna med All Things Must Pass innebar dock inte att allt var glass och ballonger för Harrison vid den här tidpunkten. För ”My Sweet Lord” – en av de bästa låtarna på skivan – blev han snart stämd för plagiat. Han tog nog en smula lätt på anklagelserna och valsade ledigt in i rättssalen med gitarren över axeln. När han kom ut igen var han plötsligt skyldig Bright Tunes Music (som ägde rättigheterna till den The Chiffons-låt som han ansågs ha ”omedvetet plagierat”) nästan två miljoner dollar, vilket var löjligt mycket pengar redan då. Det rättsliga efterspelet fortsatte sedan ända in på 90-talet. För George Harrisons del kom historien inte bara att kosta honom monetärt, utan även konstnärligt. Han har i efterhand berättat hur det hela gjorde honom paranoid i sitt skapande, till den milda grad att han under en lång tid fann det svårt att skriva några låtar över huvud taget.

Bästa spår: 02. My Sweet Lord