Gene Clark – No Other (1974)

Med framgångarna från tiden i The Byrds i färskt minne kände Gene Clark förväntningarna på sig när han gick in i studion för att spela in sitt fjärde soloalbum. Men processen fortskred långsamt och skivbolaget Geffen började snart knorra över skenande produktionskostnader och bristen på uppenbara hitsinglar. När No Other väl släpptes blev det totalsågat av kritikerna och ratat av skivköparna. Att skivbolaget vägrade lyfta ett finger för att marknadsföra verket hjälpte knappast. No Other föll snabbt i glömska och redan två år senare var det borttaget ur skivbolagets sortiment. Gene själv återhämtade sig inte från fiaskot. Karriären tog aldrig riktigt fart igen och han dog 1991, bara 46 år gammal, efter att ha levt ett hårt liv kantat av drog- och alkoholmissbruk. In i det sista betraktade han No Other som sitt missförstådda mästerverk, och jag är beredd att hålla med honom. För ett mästerverk är det, även om det tar ett antal lyssningar att komma in i. Men börja med majestätiska ”Strength Of Strings”. Ta dig därifrån via ”From a Silver Phial” till ”Some Misunderstanding”, och snart är du fast i No Other du med.

Bästa spår: 07. Some Misunderstanding

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s